Bastogne - De slag om de Ardennen

Welkom in Vayamundo Houffalize
Even ontsnappen aan het hectische leven. Waar kan dat beter dan in de Ardennen? In Vayamundo Houffalize, gelegen in de uitgestrekte Ourthe-vallei, kom je helemaal tot rust. Of zoek net het avontuur op, via onze avontuurlijke Specials. Een bezoek aan de nagelnieuwe wellnessruimte maakt je verblijf helemaal af. Levenskunst met een grote K. Uitstekende uitvalbasis om de voormalige slagvelden van het Ardennenoffensief te bezoeken.

Vayamundo Houffalize

Gekend voor haar uitstekende keuken en prachtig gelegen langs de Ourthe, hotel Vayamundo vormt de perfecte uitvalsbasis voor een verblijf in de Ardennen. Het resort met een zeer uitgebreid aanbod aan faciliteiten kreeg recent een bijna complete make-over en werd in een fris en hedendaags jasje gestoken.  Het overdekte zwemcomplex met glijbaan, wildwaterbaan, waterval, kinder- en bubbelbad is een van de pronkstukken van het hotel. Diegene die opzoek zijn naar rust kunnen dit zeker vinden in de panoramische wellness. Deze is uitgerust met Finse Sauna, dampbad en Relaxzone. Naast haar vele faciliteiten staat Vayamundo Houffalize ook voor haar heerlijke keuken. Bij het dinerbuffet zijn ook de huiswijn, bier en alle frisdranken inbegrepen.

In het najaar van 1944, zes maanden na de invasie van Normandië, waren de geallieerde legers opgerukt tot aan de lijn van Luxemburg naar Antwerpen. Op dat moment besloot Hitler tot een laatste tegenoffensief in de Ardennen. Maar hij wilde wachten tot het bewolkt en mistig was, want dan konden de geallieerden hun superieure luchtmacht niet inzetten. Op 16 december was het zover: het 5e Pantserleger, het 6e SS-pantserleger en het 7e Leger trokken de Ardennen binnen. Met deze onverwachte aanval, die de codenaam Wacht am Rhein kreeg, probeerde Hitler de geallieerde legers uit elkaar te drijven. En hij wilde de Maasbruggen veroveren om daarna via Luik (Liège) door te stoten naar de haven van Antwerpen. De Amerikanen werden door deze aanval totaal verrast. Maar anders dan in 1940 leidde deze Duitse aanval niet tot een snel succes. Het weer werkte niet mee, de geallieerde luchtmacht bleek veel te sterk en de Duitsers hadden al snel een brandstoftekort. Op 23 december 1944 werd het beter weer, dus zetten de geallieerden vanuit de lucht de tegenaanval in. Half januari 1945 hadden de Duitsers geen brandstof meer en moesten ze hun voertuigen achterlaten. Hitler’s missie werd onhaalbaar. Op 25 januari 1945 was de strijd voorbij.

Bastogne
In dit Ardennenoffensief speelde generaal Anthony McAuliffe van de 101st Airborne Division een sleutelrol. Op 19 december 1944 arriveerde hij met zijn troepen in Bastogne, waar hij zijn hoofdkwartier inrichtte in de Heintz-kazerne. De Duitsers zetten een zware aanval in en slaagden erin de geallieerde frontlijn terug te dringen. Op 21 december omsingelden ze Bastenaken. McAuliffe en zijn 18.000 mannen waren volledig ingesloten. Een dag later stuurde de Duitse bevelhebber Heinrich Freiherr von Lüttwitz een ultimatum naar het Amerikaanse hoofdkwartier:

“Er is maar één manier om de totale vernietiging van de ingesloten Amerikaanse troepen te voorkomen en dat is de eervolle overgave van de omsingelde stad.” Toen dit McAuliffe ter ore kwam, zou zijn reactie onverbiddellijk zijn geweest: “Nuts!” (“Krankzinnig!”). En omdat McAuliffe’s boodschap niet beter kon worden samengevat, luidde de officiële reactie aan Von Lütwitz: “Aan de Duitse commandant: Nuts! De Amerikaanse commandant”. Er werd opnieuw zwaar gevochten, maar McAuliffe en zijn paratroopers hielden stand.

 • Entree voor het bezoek aan het Baugnez 44 Historical CenterBastogne War Museumen December 44 Historical Museum La Gleize
 • Bezoek aan deBastogne barakken tijdens het ‘nuts’ weekend
 • Explication en cours de route par un guide expert 
 • Excursies o.a. naar: De Amerikaanse begraafplaats van Henri Chapelle, Mont Rigi op de Hoge Venen, bezoek aan het het “Baugnez 44 Historical Centre”, Bastogne en de verdediging rondom de stad en de plaatsen waar Amerikaanse E Company, 506 Parachute Regiment gevochten hebben (Band of Brothers), bezoek aan de schuttersputjes van Bois Jacques, bezoek aan de Duitse begraafplaats in Rocogne, bezoek aan het museum in de Bastogne Barracks en de opmars route van de Kampfgruppe Peiper en het “December 44 Museum” in La Gleize-Stoumont en nog veel meer. Prangende anekdotes en boeiende verhalen worden vormen het toneel van deze onvergetelijke 2 dagen.

Excursies

 • Baugnez 44 Historical Center
 • Bastogne War Museum
 • December 44 Historical Museum La Gleize
 • Bastogne Barakken tijdens 'nuts'weekend
 • Henri Cappelle begraafplaats
 • Duits begraafplaats in Rocogne 
x

Inbegrepen

 • Vervoer per luxeviersterrenautocar, voorzien van on board entertainment, bar, toilet, dvd en airco
 • Professionele begeleiding van een gespecialiseerde Herman & Vandamme – gids.
 • 1 x overnachting in driesterrenhotel in tweepersoonskamer met sanitair
 • 1 x ontbijtbuffet
 • 1 x dinerbuffet
 • Verblijfstax
 • Alle toegangsgelden

Niet inbegrepen

 • De maaltijden tijdens de heen-en terugreis en de middagmalen ter plaatse
 • Alle dranken
 • Reis-en annuleringverzekering (€ 3,60 per dag per persoon)
 • De fooi van de chauffeur is vrijblijvend en is een uiting van uw waardering en appreciatie

Supplement

Single: €29,00

Kamers

Standaard Kamer

De standaard kamers is voorzien van een dubbel bed een volledig uitgeruste badkamer met toilet, douche & haardroger. Elke kamer beschikt ook over een balkon.
Naast het slaapgedeelte zij alle kamers ook uitgerust met een zithoek met TV. Vanop het balkon kijk je uit op de Ourthe en verder op de bossen rondom het hotel.
Bent u ’s morgens vroeg wakker? Probeer dan eens de lokale fauna in de bomen te spotten.  

Faciliteiten